Нова техологија за сушење на органски јаболков чипс во сушара “ST 200”

Ilieva, Fidanka and Zlatkovski, Vasko (2021) Нова техологија за сушење на органски јаболков чипс во сушара “ST 200”. [Project]

[thumbnail of FITR_dobitnicski-vauceri.pdf] Text
FITR_dobitnicski-vauceri.pdf

Download (90kB)
[thumbnail of Proektna-aplikacija 10.pdf] Text
Proektna-aplikacija 10.pdf

Download (240kB)

Abstract

Прва класа на органски плодови најчесто производителот ја продава без проблем на пазарот. Останува втора класа. Тоа се плодови кои се со помали димензии или имаат некоја визуелна аномалија, оштетени при берба, транспорт или невреме. Нив никој не ги сака, па производителот е приморан да ги фрла. Наша цел е тие производи да се исушат и повторно да се пласираат на пазарот.
Во моментот на глобалниот пазар најмногу се нуди само чипс од компири. Тој производ е со доста калоричен, без многу витамини во себе, а поради пржењето во масло на висока температура докажана е неговата штетност за дигестивниот тракт кај човекот. Со оваа предлог-апликација сакаме да понудиме конкурентен производ - чипс од органски јаболки за западниот пазар. Органските суви плодови имаат добра откупна цена.

Item Type: Project
Subjects: Agricultural Sciences > Other agricultural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Fidanka Ilieva
Date Deposited: 18 Oct 2021 10:14
Last Modified: 18 Oct 2021 10:14
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/28602

Actions (login required)

View Item View Item