Третман на мускулно-скелетна болка

Kantargjioski, Orde and Nikolovska, Lence (2021) Третман на мускулно-скелетна болка. Медикус - Информативен гласник на јавното здравство, 11 (31). pp. 26-28. ISSN 1857-5994

[thumbnail of МЕДИКУС.pdf] Text
МЕДИКУС.pdf

Download (1MB)

Abstract

Стресот, неправилното држење на телото или прекумерната физичка активност се најчестите причини за појава на мускулно - скелетн болка. Бидејќи целото тело е покриено со мускулно ткиво, нема човек кој не почувствувал болка и непријатност во некој дел од мускулите. Оваа состојба може да е изолирана, во само една регија или мускулна група, и генерализирана, кога болката се јавува во мускулатурата по целото тело.
При третманот на мускулно-скелетните болки, освен конзервативен третман со физикална терапија и кинезитерапија се применуваат и различни мануални методи и кинезитераписки техники, како што се: Мекоткивна мобилизација (манипулативна масажа, мобилизирачка Мускулно-енергетски техники (постизометрична релаксација), масажа), Нервно-мускулни техники, Миофасцијални техники, детекција и обработка на тригерни точки, Dry needling и др.
Во последно време научните истражувања покажуваат голема ефикасност на Традиционалната Кинеска медицина при третманот на мускулно-скелетна болка Методи на ТКМ кои што се применуваат при третманот на мускулно – скелетна болка се: акупунктура, акупресура, капинг терапија, гуаша терапија и моксибустија.

Item Type: Article
Impact Factor Value: /
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lence Nikolovska
Date Deposited: 03 Sep 2021 09:50
Last Modified: 03 Sep 2021 09:50
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/28398

Actions (login required)

View Item View Item