Стандардизација на квалитетот на услугите и важноста на ISO 9001 во фармацевтскиот сектор

Gjorgjeska, Biljana and Petkovska, Sofija (2012) Стандардизација на квалитетот на услугите и важноста на ISO 9001 во фармацевтскиот сектор. Farmacevtski informator. ISSN 1409-8784

[thumbnail of Труд - фарма.информатор.pdf]
Preview
Text
Труд - фарма.информатор.pdf

Download (225kB) | Preview
Official URL: http://www.fk.mk/

Abstract

Mеѓународната организација за стандардизација (ISO International organization for Standardization) ја промовира употребата на серијата ISO 9000, системи за управување со квалитетот тргнувајќи од две основни точки. Прво дека тоа се меѓународно прифатени системи и второ дека тоа ги отелотворува сите светски стандарди. Богатството на знаења и искуства во подобрувањето на квалитетот во здравствениот сектор се има акумулирано на глобално ниво во текот на многу децении. И покрај тоа богатство на искуства, проблемите со кои често се соочуваат креаторите на политиката на квалитет на државно ниво, во земјите во развој и во средно развиените земји е да се знае чија стратегија за квалитет ќе има најголемо влијание врз резултатите дадени од нивните здравствени системи. По се изгледа дека со една стратегија за квалитет која е усогласена со европските стандарди и интегрирана во постојните стратешки иницијативи дава најдобри резултати.
Универзално препознатливиот стандард ISO 9001:2008 е во употреба во здравствените системи во огромен број на високо, средно развиени и земји во развој. Представува универзална платформа која подржува и координира огромен број елементи и процеси во здравстевенот сектор. Обезбедува промовирање и засилување на веќе постоечкиот здравствен сектор и овозможува координација со било кој друга област.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Social Sciences > Economics and business
Social Sciences > Educational sciences
Medical and Health Sciences > Health biotechnology
Medical and Health Sciences > Health sciences
Social Sciences > Law
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Biljana Gorgeska
Date Deposited: 03 Dec 2012 11:26
Last Modified: 10 Dec 2012 10:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2834

Actions (login required)

View Item View Item