Елаборат за Систем за откривање и јавување на пожар за објект на Друштвото за информатичка технологија Иборн.нет ДОО - Скопје

Trajchevski, Neven and Smileski, Rose (2019) Елаборат за Систем за откривање и јавување на пожар за објект на Друштвото за информатичка технологија Иборн.нет ДОО - Скопје. Кортек МБ ДОО - Скопје.

[thumbnail of Elaborat-iBorn-PP-2019.pdf] Text
Elaborat-iBorn-PP-2019.pdf - Published Version
Restricted to Registered users only

Download (455kB)

Abstract

Елаборат за Систем за откривање и јавување на пожар за објект на Друштвото за информатичка технологија ИБОРН.НЕТ ДОО содржи документација и технички цртежи за објектот на ул. Варшавска број 9А, 1000, Скопје, кој што се состои од 4 ката. Елаборатот содржи Упатство за менаџмент со системот за откривање и јавување на пожар, Основно упатство за ракување со контролен уред (Централа), Цртеж на контури на противпожарна дојавна инсталација, Цртежи на противпожарна дојавна инсталација, Цртеж на противпожарни дојавни зони, Преглед на инсталирана опрема, Резултати од тестирање на континуитет на каблите од противпожарната инсталација, Отчитувања и теоретска пресметка на батерија на систем за откривање и јавување, на пожар, Cause & effect дијаграм, Резултати од тестирања на ниво на алармен звук, Листа на проверка и функционални тестови, Листа на отстапувања, Записник за инсталација, Записник за пуштање во употреба и предавање, Записник за прием, Книга за евиденција на настани (Logbook) со табели за настани коишто не се лажни аларми или одржување, лажни аларми и одржување, Записник на овластенa фирма за преглед и испитување на системот, Корисничко упатство за контролен уред (Централа) и Сертификат за интегритет на ПП кабел. При изработка на техничката документација користени се препораките од стандардите MKS EN54, EN5839:2013 и упатствата на производителите на вградената опрема и инсталација.

Item Type: Other
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Divisions: Military Academy
Depositing User: Neven Trajchevski
Date Deposited: 17 Aug 2021 09:06
Last Modified: 17 Aug 2021 09:06
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/28332

Actions (login required)

View Item View Item