Усвојување на втор јазик – Педагошка граматика

Jovanovska, Sashka (2020) Усвојување на втор јазик – Педагошка граматика. Зборник на трудови/Петта меѓународна научна конференција ФИЛКО филологија, култура и образование, 8-9 октомври 2020, Штип,Универзитет “Гоце Делчев”, 2021. pp. 105-113. ISSN 978-608-244-787-2

[thumbnail of 4124-Article Text-6834-1-10-20210202.pdf] Text
4124-Article Text-6834-1-10-20210202.pdf

Download (3MB)

Abstract

Одличното познавање на граматиката на јазикот претставува огромна предност. Наставникот кој поучува јазик треба на индивидуален начин своето знаење да им го пренесе на учениците. Сепак, овој процес, во голема мера, е под влијание на различни пристапи во наставата. Oд одлуката на нaставникот за изборот на соодветните пристапи во поучувањето на граматиката, зависи и подобрувањето или влошувањето на образовната практика при изучување на јазик. Овој труд укажува за правилните решенија во поучувањето на граматичките структури од наставникот и во нивното изучување од учениците изразени преку педагошката граматика. Сознанијата за важноста на употребата на граматичките структури, преку кои се реализира наставата по Англиски јазик во учебниците, послужија како мотив за трудот. Предизвиците што ги наметнуваат окружувањето, новите вредности и верувања, како и неопходноста за осовременување на образовниот процес, што треба да се спроведе преку имплементирање на нови квалитетни идеи, зависат од начинот на кој треба да биде реализиран часот. Употребата на граматичките структури во учебниците по Англиски јазик и нивната соодветна вредност во тековната настава во образовниот систем, според образовната програма и образовната рамка за училиштата, може само позитивно да влијае во изучувањето на Англискиот јазик.
Клучни зборови: Англиски јазик, образование, граматички структури, педагошка граматика

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Humanities > Languages and literature
Social Sciences > Psychology
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Saska Jovanovska
Date Deposited: 31 May 2021 08:41
Last Modified: 31 May 2021 08:41
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/28127

Actions (login required)

View Item View Item