Анемии во детската возраст

Dimitrovska Ivanova, Marija (2019) Анемии во детската возраст. In: Клиничка и лабораториска евалуација на најчестите видови на анемии, 02 Apr 2019, Skopje. (Unpublished)

[thumbnail of Програма Кл. и лаб. евалуација на најчестите видови на анемии.pdf] Text
Програма Кл. и лаб. евалуација на најчестите видови на анемии.pdf

Download (292kB)
[thumbnail of Анемии во детската возраст - MD.pdf] Text
Анемии во детската возраст - MD.pdf

Download (958kB)

Abstract

Анемија е состојба каде што циркулирачката маса на крв не ги задоволува потребите на ткивата од кислород, т.е концентрацијата на хемоглобинот во крвта е пониска од нормалната, а при тоа бројот на Ер може да биде нормален, помал па и поголем. Долната граница на хемоглобинот е индивидуална и зависи од полот и возраста (возрасен Hgb<130g/l, новородено < 150 g/l, до 6 месеци Hgb < 95 g/l, од 6 месеци до 6 години Hgb< 110 g/l, од 7-14 години Hgb < 120 g/l).Анемиите се почести во детската возраст поради зголемените потреби поврзани со обновата на ткивата и системите и процесот на растење и развиток ( кај деца под 5 години и во пубертет).

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Dimitrovska
Date Deposited: 26 Apr 2021 07:45
Last Modified: 26 Apr 2021 07:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/28006

Actions (login required)

View Item View Item