Општи и специфични лабораториски тестови за дијагностицирање на наследни коагулопатии (хемофилија и von Willebrandova болест)

Adrmanova, Angela and Velickova, Nevenka (2021) Општи и специфични лабораториски тестови за дијагностицирање на наследни коагулопатии (хемофилија и von Willebrandova болест). Medikus, 11 (31). pp. 24-25.

[thumbnail of Medikus br.31(1).pdf] Text
Medikus br.31(1).pdf - Accepted Version

Download (7MB)

Abstract

Промените и нарушувањата кои се
поврзани со процесот на коагулација на
крвта се познати под името
коагулопатии. Како резултат на
недостатокот или абнормалноста на
еден од протеините кои се важни за
процесот на коагулација (коагулациони
фактори), крвта не е во можност
соодветно да коагулира. Во зависност
од промените или дефектите во некои
од коагулационите фактори (како и
причините за нивно настанување),
коагулопатиите можат да бидат
наследни и стекнати.
Начинот на наследување на
хемофилијата кај афектираните
фамилии е Х-врзано рецесивно.
Жените-носители на ген за хемофилија
имајќи две копии на Х хромозомот (ХХ)
се клинички неафектирани, но со
подеднаква можност за пренесување на
болниот ген на потомството при секоја
бременост, а ризикот за афектирано
дете е различен во однос на полот на
детето. Мажите кои имаат
хемофиличен ген на Х хромозомот,
поради постоење само на една копија
За поставување на дијагнозата
најпрво се користат неколку
коагулациони параметри:
протромбинско време (РТ), активно
парцијално тромбопластинско време
(АРТТ), време на крварење и број на
тромбоцити. Кај хемофилијата од
добиениот резултат има нормално РТ,
време на крварење и број на
тромбоцити и продолжено АРТТ.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Nevenka Velickova
Date Deposited: 23 Mar 2021 08:40
Last Modified: 23 Mar 2021 08:40
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/27955

Actions (login required)

View Item View Item