Сајбер безбедност на младите во домот и училиштето

Jovanov, Tamara and Disoska, Valentina (2021) Сајбер безбедност на младите во домот и училиштето. In: Сајбер безбедност на младите во домот и училиштето, Jan - Feb 2021, Veles, Skopje, Tetovo, Kumanovo, Stip, Gostivar. (Submitted)

[thumbnail of Del od prezentacijata za obukite]
Preview
Text (Del od prezentacijata za obukite)
PPT - SAJBER BEZBEDNOST - repository.pdf - Presentation

Download (383kB) | Preview
[thumbnail of Sliki od obukite]
Preview
Text (Sliki od obukite)
SAJBER BEZBEDNOST - SLIKI OD OBUKA.pdf - Supplemental Material

Download (263kB) | Preview

Abstract

Зголемување на сајбер-безбедноста во училиштата:
Овој дел од проектот подразбира организација на он-лајн настани за сајбер-безбедност во училиштата и промоција на материјали во форма на водич за сајбер безбедност и домашни договори за користење на интернет. Овој дел е поврзан со целта општините и државните власти преку образовниот систем да превенираат радикализација која може да доведе до насилен екстремизам. Затоа, една од активностите за подигање на свесноста е зголемување на сајбер-безбедноста во училиштата (и домот).
За оваа цел беа предвидени и имплеметирани следниве меѓусебно поврзани активности:
•Организирање на настани, т.е. ден за сајбер-безбедност на училиште со ученици од целните (6) општини, на начин утврден во консултација со Нарачателот, а по претходно одобрување на донаторот. За настаните беа извршени следниве активности:
-Припрема на материјал за обука: Материјалите за обука за вебнарите се комбинација од внатрешно произведени од експертите и надворешни (постојни ресурси од CRPM): содржина на презентациите (ппт слајдови) и документи – водич и договори, списоци од учесници.
-Одржани обуки: Обуките, по барање на нарачателот, беа одржани преку апликацијата Зум во училиштата од предвидените 6 општини, а опфатија презентирање и дискусија на темата насилна радикализација и сајбер безбедност, играње на улоги од страна на средношколците и решавање на квизови на знаење поврзани со темата. Вебинарите се иведуваа двојазично, односно 4 вебинари одржани на албански јазик и 6 вебинари одржани на македонски јазик. Учесниците беа затворена, ограничена целна публика (учествуваа по покана, со познат идентитет на учесниците). Нивото на интерактивност овозможи дискусија и разговор и сесија за прашања и одговори на крајот од секој вебинар.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Social Sciences > Media and communications
Social Sciences > Psychology
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Tamara Jovanov
Date Deposited: 26 Feb 2021 09:29
Last Modified: 26 Feb 2021 09:29
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/27862

Actions (login required)

View Item View Item