Јазикoт и говорот во функција на општествена и индивидуална адаптација

Koceva, Daniela and Baruti, Shukrije and Mirascieva, Snezana (2020) Јазикoт и говорот во функција на општествена и индивидуална адаптација. Conference proceedings, Fifth International Scientific Conference "Filko" - Philology, Culture and Education. ISSN ISBN: 978-608-244-787-2

[thumbnail of 4145-Article Text-6872-1-10-20210203.pdf]
Preview
Text
4145-Article Text-6872-1-10-20210203.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Јазикот има голема улога во развојот, пренесувањето и адаптирањето во
рамките на едно општество. Тој овозможува широко поле на комуникација
ги поврзува луѓето во групна интеракција и со тоа им помага да се вклопат
и преживеат во општествената средина. Да се говори за пореметувања во
говорот е широка и сложена тема. Денес на таквите пореметувања им се дава
голема важност бидејќи голем број на деца се поистоветуваат со деца со такви
тешкотии што е голем предизвик во секојдневниот живот. Овие деца, најчесто
се дискриминирани од врсниците, не се прифатени во разни социјални групи,
а тоа пак како последица има појава на разни видови фрустрации кај нив.
Врз основа на сознанието дека јазикот и говорот кај децата почнува уште во
утробата на мајката, тогаш родителите максимално се вложуваат на развојот на
детето, говорејќи во стомакот на мајката, пеејќи, читајќи. Но често пати разни
фактори влијаат на појавата на одреден вид на пореметување кај детето, без
разлика на ангажираноста и влогот на идните родители. Затоа при соочување со
пореметувањето, заедно со наставниците и јазичните терапевти се обидуваат да
му помогнат на детето.
Клучни зборови: пречки, говор, јазик, дискриминација, училиште

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Daniela Koceva
Date Deposited: 05 Feb 2021 10:08
Last Modified: 05 Feb 2021 10:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/27588

Actions (login required)

View Item View Item