Institutional framework for regulating the work of accountants as entrepreneur

Magdinceva Sopova, Marija and Stojanovska-Stefanova, Aneta (2020) Institutional framework for regulating the work of accountants as entrepreneur. Accounting and audit in theory and practice. pp. 181-193. ISSN 2637 - 272X

[thumbnail of Banja Luka.pdf]
Preview
Text
Banja Luka.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Извршувањето на сметководствените работи подрзбира процес на прибирање и обработка на податоци врз основа на сметководствени документи,подготовка и водење на трговски односно деловни книги и составување на годишна сметка и финансиски извештаи во согласностсо законската регулатива. Како сложен процес бара исклучителна стручност и посветеност од страна на сметководителите - лицата кои се директно вклучени во истиот.Секој систем на известување треба да биде квалитетен и да биде заснован на почитување и примена на законската регулатива од областа на сметководственото работење,почитување и примена на сметководствени стандарди, како и примена на високи етички стандарди во секојдневното работење.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Marija Magdinceva Sopova
Date Deposited: 07 Feb 2021 13:39
Last Modified: 07 Feb 2021 13:39
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/27576

Actions (login required)

View Item View Item