Искуствено учење како алатка за инспирирање на учениците во угостителското образование

Ristova, Cvetanka and Micevski, Mladen (2020) Искуствено учење како алатка за инспирирање на учениците во угостителското образование. In: Петта меѓународна научна конференција ФИЛКО, 8-9 Oct, Stip, Republic of North Macedonia.

[thumbnail of Iskustveno ucenje kako alatka za inspiriranje na ucenicite vo ugostitelstvoto obrazovanie.pdf]
Preview
Text
Iskustveno ucenje kako alatka za inspiriranje na ucenicite vo ugostitelstvoto obrazovanie.pdf - Published Version

Download (3MB) | Preview

Abstract

Културните, економските и општествените промени создадоа потреба од различни пристапи кон образованието. Глобализацијата, што ја зголемува меѓународната меѓузависност, создавањето на нови знаења и застареноста
на постарите знаења, значи дека наставниците и учениците мора да бидат отворени за промени и нови можности. Едноставното влегување на учениците на училиште за да им се даде традиционално образование нема да биде доволно.
Затоа од голема важност ќе биде да им се помогне на учениците да ги научат вештините што им се потребни за работните места во иднина. Искуственото учење е тоа што го принудува образованието да ги промени начините на учење. Искуственото учење претставува позитивно и значајно дополнување на теоретските знаења кои што ги стекнуваат учесниците низ процесот на учење преку искуство, снаоѓање, упатување и запознавање со една нова средина, една култура на организазција, а од друга страна, претставуваат потенцијални вработени доколку бидат детектирани како такви од идните работодавачи каде што обавуваат практична настава.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Cvetanka Ristova
Date Deposited: 05 Feb 2021 09:22
Last Modified: 05 Feb 2021 09:22
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/27563

Actions (login required)

View Item View Item