Политички систем и мултикултурни аспекти во Кралството Данска и Република Македонија

Galeva, Jordanka (2020) Политички систем и мултикултурни аспекти во Кралството Данска и Република Македонија. Годишен зборник, 10 (10). pp. 33-43. ISSN 1857-8713

[thumbnail of Politicki sistem i multikulturni aspekti vo Kralstvoto Danska i republika Makedonija.pdf]
Preview
Text
Politicki sistem i multikulturni aspekti vo Kralstvoto Danska i republika Makedonija.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Предмет на анализа во овој труд е политичкиот систем како дел од општественото уредување, конститутивните елементи и мултикултурните аспекти на Кралството Данска и Република Македонија. Во трудот е направена компаративна анализа на правната регулатива, со цел да се увиди како се регулираат овие прашања, дали постојат заеднички нишки во двата случаи и кои се правните акти со кои се спроведуваат. Земајќи ги во предвид етничките, јазичните и религиските идентитети на населението кое живее во двете држави, воочливо е постоење на изразен мултикултурализам, меѓутоа доколку се споредат правните акти и политики кои се применуваат за заштита на мултикултуралноста, во двете држави се воочуваат значителни разлики. Мотивот за ова истражување е да се споредат две мултикултурни општества со различни политички системи, а со цел да се увиди дали државното уредување влијае врз уредување на мултикултурните прашања.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Jordanka Galeva
Date Deposited: 15 Feb 2021 10:21
Last Modified: 15 Feb 2021 10:21
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/27522

Actions (login required)

View Item View Item