Новинарска етика

Majhosev, Andon (2020) Новинарска етика. ISBN 978-608-244-754-4.

Full text not available from this repository.

Abstract

Денес предавачите на предметот Новинарска етика се соочуваат со чуство на непријатност кога зборуваат дека се бават со проблематика која делува како бесмислен академски труд. Во контекст на ова, координаторот на курсот по новинарство на државниот универзитет во Њујорк, Хуард Гуд (Howard Good) цинично ќе рече: "треба да ме жалите. Предавам на студентите курс по етика во медиумите во време кога етиката ја има се помалку и помалку која е важна за професионалните новинари". На прв поглед изгледа дека се впуштаме во безнадеѓен потфат, дотолку повеќе што резултатите на голем број анкети зборуваат дека јавноста нема добро мислење за новинарството и новинарите. Довербата во медиумите, според многу истражувања е мала, затоа што во нив гледаат институции кои во трката за профит ги запоставуваат основите етички вредности......

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Social Sciences > Media and communications
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Andon Majhosev
Date Deposited: 05 Feb 2021 08:05
Last Modified: 05 Feb 2021 08:05
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/27510

Actions (login required)

View Item View Item