Својства на пултрудирани материјали со разни типови полимерна матрица

Srebrenkoska, Vineta and Bogoeva-Gaceva, Gordana and Dimeski, Dimko (2004) Својства на пултрудирани материјали со разни типови полимерна матрица. Proceedings of the XVIII Congress SHTM.

[thumbnail of Vineta_Srebrenkoska.pdf]
Preview
Text
Vineta_Srebrenkoska.pdf

Download (224kB) | Preview

Abstract

Направено е истражување на влијанието на различните полимерни
матрици врз особините на влакна/смола композитите добиени по пат на пултрузија.
За истражувањето изработени се композити врз база на полиестерска, винилестерска
и епоксидна смола како марица и стаклени влакна како зајакнувач и испитувани се
некои физички, механички и термички карактеристики. Својствата на
пултрудираните компоизти, како и нивните предности, укажуваат на причината за
нивната се' поширока примена во сите гранки на електро-, нафтената и градежната
индустрија, во производството на спортски реквизити, патната мрежа и др.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Materials engineering
Divisions: Faculty of Technology
Depositing User: Vineta Srebrenkoska
Date Deposited: 02 Dec 2012 09:09
Last Modified: 25 Nov 2013 09:26
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2749

Actions (login required)

View Item View Item