Клиничко испитување - интернистички аспекти на преглед на адултен болен

Kamceva, Gordana and Vavlukis, Marija (2020) Клиничко испитување - интернистички аспекти на преглед на адултен болен. ISBN 978-608-244-719-3.

[thumbnail of Скрипта.pdf]
Preview
Text
Скрипта.pdf

Download (973kB) | Preview

Abstract

Авторите на ова учебно помагало го препознаваат значењето на општите знаења и вештини во областа на интерните науки. Разбирањето на болестите и нивниот третман бара интегрални познавања од сите области. Но, проблемот кој се јавува е прашањето во кој обем треба да бидат совладани овие дисциплини од страна на различните групи на идни здравствени професионалци.
Ова учебно помагало е наменето на студентите по општа медицина да им даде информации за клиничките симптоми и знаци со кои се презентираат најчестите заболувања во областа на интерните болести, како и да ги запознае со параклиничките иследувања, техниката на нивно изведување, како и интерпретација на резултатите во соодветен клинички контекст.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Kamceva
Date Deposited: 02 Feb 2021 10:17
Last Modified: 02 Feb 2021 10:17
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/27434

Actions (login required)

View Item View Item