Траги од третманот на семејно насилство во римското приватно право

Apasiev, Dimitar (2020) Траги од третманот на семејно насилство во римското приватно право. In: Семејно насилство. Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип, Штип, pp. 7-26. ISBN 978-608-244-749-0

[thumbnail of 92. Apasiev - Semejno nasilstvo.pdf]
Preview
Text
92. Apasiev - Semejno nasilstvo.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Уште на самиот почеток треба да потенцираме дека во најраниот римски период наспроти организираната општествена заедница (civitas) не стоеше поединецот (individua), туку семејството (familia)! Со други зборови, човекот тогаш беше „изгубен“ во рамките на големото семејство, па затоа, во тој почетен развоен период, доминантна беше улогата на приватните судови. Овие судови, всушност, беa оние кои функционираa во рамките на еднo домаќинство и кои првенствено беa одговорни и природно надлежни за пресудување во приватните, меѓуроднински или т.н. фамилијарни спорови. Овие спорови, пак, првенствено беа поврзани со поинтимните семејни прашања, како оние за потеклото и сродството, за бракот и родителството, т.е. посвојувањето, за туторството и старателството, за поделбата на имотот и сл.; а дури потоа се занимаваа со екстерните прашања – на пример, во случај кога член на нивната семејна заедница ќе причинел штета на некое друго семејство. Затоа, овие први семејно-роднински и легитимни правосудни органи, само условно – според видот на сродството – би можеле да ги класифицираме на т.н. агнатски и когнатски судови.

Item Type: Book Section
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 01 Feb 2021 11:23
Last Modified: 01 Feb 2021 11:23
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/27416

Actions (login required)

View Item View Item