Поврзаност помеѓу оралните и системските заболувања

Longurova, Natasa and Kovacevska, Ivona and Martin, Treneski and Viktorija, Popovska (2019) Поврзаност помеѓу оралните и системските заболувања. In: Dental summer school & Second International Student’s Congress in Dental Medicine 2019, 23-26 May 2019, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of Apstrakt book 3.pdf]
Preview
Text
Apstrakt book 3.pdf

Download (462kB) | Preview
[thumbnail of Усна-Презентација-Мартин-Викторија.pdf]
Preview
Text
Усна-Презентација-Мартин-Викторија.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Оралните фокални инфекции претставуваат локализирани инфекции во оралната празнина кои перзистираат и во нив се содржани бројни микроорганизими кои имаат тенденција при некоја стимулација да се прошират во други органски системи и да предизвикаат заболување.
Во усната празнина многу рано и јасно се одсликуваат првите знаци на некое системско заболување.
Долго време важело мислењето дека фокусот мора да биде добро ограничена инфекција со повремена дисеминација на микроорганизмите. Денес поимот за фокус е многу поширок. Фокуси може да бидат се и отворени жаришта: микроорганизмите од плакот, парадонтопатија, гингивити и др.
Исто така до дисеминација на микроорганизми доаѓа и во тек на стоматолошките интервенции, но и при постапките за одржување на оралната хигиена.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Natasa Longurova
Date Deposited: 31 Jan 2021 18:18
Last Modified: 31 Jan 2021 18:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/27364

Actions (login required)

View Item View Item