Претпротетска подготовка: ендодонтски аспект

Arsova, Natasa and Longurova, Natasa and Toneva Stojmenova, Verica and Dimovski, Hristijan and Panev, Vane (2019) Претпротетска подготовка: ендодонтски аспект. In: Dental summer school & Second International Student’s Congress in Dental Medicine 2019, 23-26 May 2019, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of Apstrakt book- Dental summer school 1.pdf]
Preview
Text
Apstrakt book- Dental summer school 1.pdf

Download (450kB) | Preview
[thumbnail of Poster-2019- 1.pdf]
Preview
Text
Poster-2019- 1.pdf

Download (620kB) | Preview

Abstract

Вовед: Како дел од претпротетската подготовка за парцијално протезирање е и конзервативната припрема која опфаќа санација на преостанатите заби и ендодонтски третман.
Цел: Да се се процени потребата од ендодонтски третман како претпротетска подготовка при парцијално протезирање.
Материјал и метод: Беа направени клинички прегледи на 44 пациенти вклучувајќи ги и двата пола (n=29 мажи, n=15 жени), во периодот од 15 февруари до 1 мај 2019 година. На вкупно 260 заби ги извршивме следниве клинички тестови: вертикална и хоризонтална перкусија и термо-тестови на ладно. Добиените резултати статистички ги евалуиравме.
Резултати: 11.15% од испитуваните заби беа позитивни на вертикална перкусија, 2.69% беа позитивни на хоризонтална перкусија, додека пак 3.84% одговорија позитивно на термо тесот. Останатите 82.3% беа негативни на овие тестови.
Заклучок: За постигнување на успешна протетска рехабилитација, потребна е претходна припрема, при која не треба да се занемари и ендодонтскиот третман.
Клучни зборови: претпротетска припрема, ендодонција, протетика

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Natasa Longurova
Date Deposited: 31 Jan 2021 18:17
Last Modified: 04 Jul 2022 09:12
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/27361

Actions (login required)

View Item View Item