Контрола на квалитет на производство во различен временски период

Golomeova, Saska and Andronikov, Darko and Zhezhova, Silvana and Mojsov, Kiro (2020) Контрола на квалитет на производство во различен временски период. Годишен зборник, Економски факултет, 21. ISSN 1857-7628

[thumbnail of TRUD_ZBORNIK.pdf]
Preview
Text
TRUD_ZBORNIK.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Во трудов е направена контрола на квалитет во конфекциско производство. Контрола на
квалитет беше направена во три различни периоди од годината: во месец декември, јануари и
март, а контролиран е ист производ. Целта беше да се забележи влијанието на неработните денови,
празници, викенди итн, врз работењето на вработените кое резултира во производство на производи
со различен квалитет. При контрола на квалитетот се применети неколку методи и техники како
Чек листа, Парето дијаграм и Ишикава дијаграм.
Резултатите од контролата покажуваат дека има разлики во квалитетот на производството
во зависност од временскиот периодот, односно има разлики во квалитетот на работењето на
вработените. Анализата на резултатите најпрво е направена по периоди, а потоа следи компарација
на периодите. Во секој од контролираните временски периоди, најмногу дефекти се забележани
првите денови од производството, а најголем процент на дефекти има во месец јануари.
Клучни зборови: Квалитет, дефекти, Парето дијаграм, Чек листа, Ишикава дијаграм.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Technology
Depositing User: Saska Golomeova
Date Deposited: 29 Jan 2021 09:34
Last Modified: 29 Jan 2021 09:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/27325

Actions (login required)

View Item View Item