Важноста на текстилната индустрија за економијата на Република Северна Македонија

Zhezhova, Silvana and Janevski, Aco and Jordeva, Sonja and Golomeova, Saska (2020) Важноста на текстилната индустрија за економијата на Република Северна Македонија. Годишен зборник, Економски факултет, 21. pp. 63-71. ISSN 1857-7628

[thumbnail of Zbornik_ekonomski_2020-21.pdf]
Preview
Text
Zbornik_ekonomski_2020-21.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Текстилната индустрија во Република Северна Македонија претставува една од водечките
преработувачки идустрии со значителни резултати во формирањето на БДП, високото апсорбирање
на работна сила и извозот. Во оваа индустриска гранка се вработени околу 35.000 работници, што
претставува приближно 27 % од сите вработени во производствениот сектор или околу 6,7 % од
вкупниот број вработени во земјата. Индустријата е извозно ориентирана и учествува со околу
13 % во вкупниот бруто домашениот производ (БДП) и со 27 % од македонскиот извоз. Во однос
на регионалната поставеност, текстилната индустрија просторно ја покрива целата територија на
Република Северна Македонија со значителна концентарција во источниот дел од зeмјава. Најголем
дел од компаниите (преку 90 %) работат според лон системот на производство, додека само 10 %
може да понудат целосен пакет на услуги. Целта на овој труд е анализа на текстилната индустрија во
Република Северна Македонија, како и анализа на влијанието на корона кризата врз оваа индустриска
гранка.
Клучни зборови: Текстилни компании, производство на текстил, производство на облека, лон
производство, вработени.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Technology
Depositing User: Silvana Zezova
Date Deposited: 29 Jan 2021 09:48
Last Modified: 29 Jan 2021 09:48
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/27324

Actions (login required)

View Item View Item