Примена на автономни компостерски единици во управување со биоразградливиот отпад

Hadzi-Nikolova, Marija and Mirakovski, Dejan and Dimov, Gorgi and Doneva, Nikolinka and Zendelska, Afrodita (2020) Примена на автономни компостерски единици во управување со биоразградливиот отпад. Natural resources and technologies, 14 (14). pp. 71-77. ISSN 185-6966

[thumbnail of 3408] Text
3408

Download (2kB)

Abstract

Компостирањето претставува еден од најстарите начини на рециклирање на отпадот и добивање на висококвалитетно органско ѓубриво – компост. Компостирањето во себе ги обединува трите одржливи начини на управување со отпадот, односно допринесува за намалување на количините на отпад (редуцирање), повторна употреба на отпадот и негово рециклирање.

Биоразградливиот дел од отпадот всушност претставува една од „најзагадувачките“ фракции во вкупните текови на отпад, а компостињарето го пренасочува отпадот од традиционалните начини на управување, како што се согорување и депонирање. Најзначајни параметри кои влијаат и придонесуваат за ефикасноста на процесот на компостирање и добивање на квалитетен компост се: температурата, содржината на влага, односот на јаглеродната и азотната компонента (C: N) и pH вредноста во отпадниот материјал.

Во трудот е прикажана примената на автономните компостерски единици, како еден од најсовремените начини за компостирање на биоразградливиот отпад.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Afrodita Zendelska
Date Deposited: 26 Jan 2021 09:14
Last Modified: 26 Jan 2021 09:14
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/27156

Actions (login required)

View Item View Item