Семејно насилство

Todorova, Biljana and Apasiev, Dimitar and Ivanova, Elena and Sutova, Milica and Kosevaliska, Olga and Stojanovski, Strasko (2020) Семејно насилство. Project Report. Универзитет „Гоце Делчев“-Штип.

This is the latest version of this item.

[thumbnail of Семејно насилство 333.pdf]
Preview
Text
Семејно насилство 333.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во рамките на академската профилација на Правниот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, интердисциплинарноста нуди можност за создавање на многу вакви дела на слични или различни тематики, низ кои наставниот и академски кадар може да го артикулира својот светоглед, низ призмата на сопствената супспецијалност.
Токму во соработката, во која се вклучени историски, граѓанско-правни, кривично-правни, социолошки, феноменолошки и криминолошки аспекти на семејното насилство, се пронајдоа професорите Тодорова, Апасиев, Кошевалиска, Максимова, Стојановски и Шутова и како финален производ го продуцираа делото кое е пред нас.
Ова дело претставува мал придонес од дел од академскиот колектив на Правниот факултет во Штип кон јавната дебата, која треба да биде производ инициран од научната скепса, пласираните тези, проблематизираните прашања и, секако, можноста да се понудат решенија за одредени општествени проблеми.
Се надевам дека иако млад, во втората декада од своето постоење, Правниот факултет при Универзитетот „Гоце Делчев“ ќе се гради поинтензивно и во овој правец на поврзување на професорот, студентот, јавното мислење, дебата, дискурс и јавниот интерес воопшто.

Item Type: Monograph (Project Report)
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 25 Jan 2021 11:36
Last Modified: 25 Jan 2021 11:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/27138

Available Versions of this Item

Actions (login required)

View Item View Item