Предизвици на лапароскопската поправка на ингвинална хернија

Mitevski, Aleksandar and Antovic, Svetozar and Kostovski, Ognen and Rusiti, Kemal and Jankulovski, Nikola (2013) Предизвици на лапароскопската поправка на ингвинална хернија. Medicus. ISSN 1409-6366

[thumbnail of Medicus Maj 2013.pdf]
Preview
Text
Medicus Maj 2013.pdf

Download (17MB) | Preview

Abstract

Воведувањето на минимално инвазивната хирургија , лапароскопијата , доведе до огромен напредок во хирургијата . Се намалија периоперативниот стрес , се поедностави контролата на болката и постоперативните текови и проблеми , се намалија трошоците и се скрати на онеспособеноста на пациетите за работа постоперативно. Поправката на ингвиналните хернии лапароскопски во светот си најде сооветно место , меѓутоа во Македонија освен инцидентни обиди нема сериозен пристап и план за развој на овој вид на лапароскопска хирургија и покрај бенефитот кој го има.
Во трудот ќе ги претставиме и разгледаме податоците во литературата и одделни студии за лапароскопски третман на ингвинални хернии за да ја доближиме идејата за примена на минимално инвазивните техники .
Податоците во литературата и студиите укажуваат дека сериозно треба да ги преиспитаме ставовите за натамошен традиционален хируршки третман и постоперативна нега. Воведувањето и примената на новите можности како лапарскопијата со цел подобрување на целокупниот хируршки исход.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Aleksandar Mitevski
Date Deposited: 25 Jan 2021 08:36
Last Modified: 25 Jan 2021 08:36
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/27027

Actions (login required)

View Item View Item