Семејно-работен баланс како главен столб на семејните политики

Todorova, Biljana and Radulovik, Makedonka (2020) Семејно-работен баланс како главен столб на семејните политики. Годишен зборник, Универзитет Св. Кирил и Методиј - Скопје, Филозофски факултет - Скопје. pp. 493-502. ISSN 03501892

[thumbnail of Todorova, Radulovic.pdf]
Preview
Text
Todorova, Radulovic.pdf

Download (625kB) | Preview

Abstract

Во трудот се прави преглед на литературата за рамнотежа меѓу работата и семејството, вклучувајќи и дискусија за главните причини и исходи од
семејно-работниот баланс. Во трудот се претставува теоријата за граница меѓу работата и семејството – како нова теорија за семејно-работен баланс. Во
трудот се формулира концептуален модел кој ги поврзува работата, семејството и границата меѓу нив - планирање на барањата и ресурсите за работа и квалитетно извршување на семејната улога. За решавање на предизвиците со кои
се соочуваат работниците кои се родители, а со цел балансирање на работните
и семејните обврски, во април 2017 година, Европската комисија ја предложи
иницијативата „баланс меѓу работата и животот“. Оваа иницијатива е клучен резултат на Европскиот столб за социјални права. Директивата за рамнотежа помеѓу работата и животот поставува нови или повисоки стандарди за отсуство на родители, татковство и старатели, и право да се бараат флексибилни
форми на работа. Во студијата се појаснува кои политики се познати во земјите
членки на Европската Унија. Понатаму, се анализира важноста од воведување семејно- пријателски политики за рамнотежа меѓу работата и семејството и кои
препораки за политики се најдобри за нашата земја. Трудот завршува со предлози
за натамошно унапредување на македонските политики за семејство.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Biljana Todorova
Date Deposited: 25 Dec 2020 08:13
Last Modified: 25 Dec 2020 08:13
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/26926

Actions (login required)

View Item View Item