Можности и предизвици на алтернативни стратегии и нанотехнологија во контрола на антимикробната резистенција и инфекциите

Taleski, Vaso (2019) Можности и предизвици на алтернативни стратегии и нанотехнологија во контрола на антимикробната резистенција и инфекциите. In: Ветеринарна работилница-Промовирање на антимикробното управување, 20 Nov 2020, Skopje. (Unpublished)

[thumbnail of MK Predlog agenda za rabotilnica za WAAW 2019 - Copy (1).pdf]
Preview
Text
MK Predlog agenda za rabotilnica za WAAW 2019 - Copy (1).pdf

Download (541kB) | Preview
[thumbnail of Vaso Taleski Finalna prezentacija ppt.pdf]
Preview
Text
Vaso Taleski Finalna prezentacija ppt.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Инфективните заболувања причинети од бактерии резистентни кон антибиотици (“superbugs”) претставуваат Главен глобален здравствен проблем и закана и голем предизвик за науката и медицината.
Секоја година во светот има преку 700 000 смртни случаи (вклучително и околу 214 000 смртни случаи заради неонатален сепса). Во Европа 33 000 смртни случаи, повеќе од 1.5 милијарди EUR екстра трошоци за здравството и губење на продуктивноста (ECDC), 2,5 милиони екстра болнички денови. Во САД, најмалку 2 милиони луѓе се инфицираат со вакви бактерии и најмалку 23 000 луѓе умираат.
Современи ветувачки алтернативни пристапи, се базираат на:
Биолошки фактори (Бактериофаги, Синтетска биологија)
• Физички фактори (Студена плазма - на ниски температури,
Фотодинамска антимикробна хемотерапија).
• Хемиски модулатори на вируленцијата и алтернативни антимикробни компоненти
- Модулатори на вируленцијата
- Модулатори на QS сигналната комуникација
Алтернативните пристапи се нови и најголеми приоритети на модерната медицина и биотехнологија за контрола на антимикробната резистенција, со основна цел подобрување на здравјето и спасување на огромен број на животи:
- Со употреба на природни и вештачки молекули способни да ja променат вирулентноста и комуникацијата меѓу бактериските клетки
- Со употреба на современи технолошки процеси за развој на молекуларни честички, кои имаат голем антимикробен ефект, а истовремено да се безбeдни за употреба кај луѓе.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Vaso Taleski
Date Deposited: 23 Dec 2020 08:29
Last Modified: 23 Dec 2020 08:29
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/26921

Actions (login required)

View Item View Item