Брегалничката голгота

Cackov, Oliver (2020) Брегалничката голгота. Yearbook, Faculty of Educational Sciences, 8. pp. 29-35. ISSN 1409-9187

[thumbnail of Bregalnick golgota.pdf]
Preview
Text
Bregalnick golgota.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во јули 1913 година затегнатоста на одностите помеѓу до вчерашните
сојузници достигнла кулминација .И двете страни Србија и Бугарија се подготвувале за
нов судир.Овој пат меѓусебен. Врховната команда на Србија, за тоа како да постапува
српската војска при напад од страна на Бугарија, ги издала следниве директиви:...
Нашите трупи треба постојано да се концентрирани, особено ноќе и подготвени да секој
бугарски напад не само да го бранат, туку по преминувањето во напад, немилосрдно
ги гонат нејзините трупи, понатаму се вели дека во Штип се наоѓале 20 баталјони, со
неколку полски и ридски батерии, и 5 ескадрони коњаница. Пред нив стои Дринската
дивизија. Ако кон нејзе нападнат бугарите од градот Штип во нејзина помош да
притекнат II-Моравската дивизија, од правец на Св. Николе и II-Тимочка дивизија од
потегот Криволак-Штип“ На повидок била една нова сега по крвава војна. Судбоносниот
чекор го направи Бугарија на реката Брегалница.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Oliver Cackov
Date Deposited: 23 Nov 2020 09:44
Last Modified: 23 Nov 2020 09:44
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/26802

Actions (login required)

View Item View Item