Користење јазични корпуси за научно-истражувачки и педагошки цели: Македонски корпус на меѓујазик (МАКОР)

Kusevska, Marija and Ivanovska, Biljana and Martinovska, Cveta and Jakimov, Robert (2020) Користење јазични корпуси за научно-истражувачки и педагошки цели: Македонски корпус на меѓујазик (МАКОР). Годишен зборник 2020 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 11 (15). pp. 91-99. ISSN 1857-7059

[thumbnail of Користење јазични корпуси.pdf]
Preview
Text
Користење јазични корпуси.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Целта на овој труд е да го претстави Македонскиот корпус на меѓујазик (МАКОР). Овој корпус е формиран од страна на Филолошкиот факултет и Факултетот заинформатика при Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип со цел развивање на методите за истражување на странските јазици кои се изучуваат во Република Северна Македонија. Корпусот се состои од три поткорпуси: меѓујазик на македонските изучувачи на англиски јазик, меѓујазик на македонските изучувачи на германски јазик и говорен јазик на македонски родени говорители. Трите корпуса се компатибилни и може да се користат за споредување на говорот на изучувачите на странскиот јазик со македонскиот јазик. Во трудот се претставени и неколку начини на кои МАКОР може да се користи за научно-истражувачки и за педагошки цели. Клучни зборови:јазичен корпус, меѓујазик, контрастивна анализа, јазичен трансфер, ЗЕРР, говорни чинови

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kusevska
Date Deposited: 19 Nov 2020 08:27
Last Modified: 19 Nov 2020 08:27
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/26763

Actions (login required)

View Item View Item