Анимализмот во творештвото за деца од Видое Подгорец (преку осврт врз романот-повест „Златко“)

Denkova, Jovanka (2020) Анимализмот во творештвото за деца од Видое Подгорец (преку осврт врз романот-повест „Златко“). In: Книжевната оставнина на Видое Подгорец-влог во издигнувањето на современата македонска литература во национален и меѓународен контекст, 07 June 2019, Strumica.

[thumbnail of podgorec.pdf]
Preview
Text
podgorec.pdf

Download (792kB) | Preview

Abstract

За темата на анимализмот, или застапеноста на животинските/анимални ликови во творештвото на Видое Подгорец имаме пишувано и претходно во неколку наврати (за романите: „Криворог“, „Дивиот пес“, „Дивиот рај“).
Овој пат, ќе се осврнеме на романот-повест „Златко“ кој авторот (во поднаслов) уште ќе го нарече „Вистинска приказна за животот на едно маче“. Со самото тоа, како и со посветата на внуката Софија, авторот постигнува убедливост и веродостојност на кажаното. Овој роман, објавен 2005 година, е мал по обем, но длабок по убавината на пораката која ја носи за најмладите читатели. Реалистичната анималистиска приказна за малото маче со златно крзно, раскажана на стотина страници, опфаќа временски период од неполна година во која Златко ќе ги запознае сите страни на животот, почнувајќи од неговото раѓање, преку мноштвото авантури, па сѐ до постигнувањето на сопствената среќа и засновањето на сопствено семејство.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 18 Nov 2020 11:11
Last Modified: 18 Nov 2020 11:11
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/26762

Actions (login required)

View Item View Item