Иницијална јавна понуда - ИЈП

Jakimova, Viktorija and Dimitrova, Janka (2020) Иницијална јавна понуда - ИЈП. Yearbook, Faculty of Economics, Goce Delcev University - Stip, 20. pp. 81-86. ISSN 1857- 7628

[thumbnail of Иницијална јавна понуда - ИЈП..pdf]
Preview
Text
Иницијална јавна понуда - ИЈП..pdf

Download (3MB) | Preview
[thumbnail of ИНИЦИЈАЛНА ЈАВНА ПОНУДА - ИЈП.pdf]
Preview
Text
ИНИЦИЈАЛНА ЈАВНА ПОНУДА - ИЈП.pdf

Download (632kB) | Preview

Abstract

Во берзанското секојдневие познати се настаните кои се поврзани со иницијална понуда на акции на пазарот на капитал, или IPO (Initial Public Offering). Во суштина, иницијалната понуда значи отварање на друштвото спрема јавноста, односно инвеститорите. Со иницијалната понуда, едно трговско друштво кое постоело и фунционирало како друштво со ограничена одговорност, односно мало акционерско друштво, со релативно помал капитал и број на сопственици, станува акционерско друштво поседувано од јавноста со поширок круг на акционери. Најчесто, иницијална понуда на акции на пазарот се користи од компании кои имаат намера обезбедување дополнителен капитал за финансирање на понатамошниот сопствен развој.
Вo Република Македонија постапката за издавање на хартии од вредност е регулирана со Законот за хартии од вредност и подзаконски акти донесени од Комисијата за хартии од вредност. Во случаите кога некое друштво преку иницијална јавна понуда изврши успешна продажба на хартии од вредност, истото друштво станува друштво со посебни обврски за известување кон Комисијата за хартии од вредност.

Клучни зборови: пазар на капитал, хартии од вредност, берза, профит, инвестирање, акции

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Janka Dimitrova
Date Deposited: 17 Nov 2020 08:55
Last Modified: 17 Nov 2020 08:55
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/26759

Actions (login required)

View Item View Item