Улога на интестиналните транспортери во унапредување на биорасположливоста на лековите

Cvetkovski, Aleksandar and Smilkov, Katarina and Gjorgieva Ackova, Darinka and Drakalska, Elena and Duvlis, Sotirija and Angelovska, Bistra (2020) Улога на интестиналните транспортери во унапредување на биорасположливоста на лековите. Farmacevtski informator, 56 (56). pp. 44-50. ISSN 1409-8784 (Submitted)

[thumbnail of Farmacevstki-informator_broj_56_dekemvri_2020_44_50_transporteri.pdf]
Preview
Text
Farmacevstki-informator_broj_56_dekemvri_2020_44_50_transporteri.pdf

Download (590kB) | Preview
[thumbnail of Farmacevstki-informator_broj_56_dekemvri_2020_Cover.pdf]
Preview
Text
Farmacevstki-informator_broj_56_dekemvri_2020_Cover.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Опсегот на апсорпција на лековите во гастроинтестиналниот тракт (ГИТ) се смета за клучен критериум за проценка на нивната биорасположливост. Биорасположливоста на орално администрираните лековите се должи на оној дел на апсорбираната фракција на лекот кој корелира на постигнатата концентрација во плазма, при тоа не земајќи ја во предвид онаа фракција која подлежи на истовремен метаболизам и елиминација. Биорасположливоста на лековите администрирани по перорален пат, зависи од соодносот на физичко-хемиските и биофармацевтските фактори на лекот со физиолошките услови во ГИТ. И покрај корелацијата на вредноста за растворливост на лековите во однос на нивната пермеација, утврдена во Биофармацевтскиот систем за класификација на лековите (BCS) (1), претставен во табела 1, за постигнување на ефикасна апсорпција на лекови, од исклучително значење е влијанието на транспортерите за лекови што претставуваат физиолошки фактор.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Natural sciences > Biological sciences
Medical and Health Sciences > Health biotechnology
Engineering and Technology > Nano-technology
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Aleksandar Cvetkovski
Date Deposited: 01 Feb 2021 11:12
Last Modified: 01 Feb 2021 11:12
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/26750

Actions (login required)

View Item View Item