Управување со цврст текстилен отпад

Golomeova, Saska and Zhezhova, Silvana (2011) Управување со цврст текстилен отпад. pp. 167-174.

[thumbnail of Управување со цврст текстилен отпад - Copy (1).pdf]
Preview
Text
Управување со цврст текстилен отпад - Copy (1).pdf

Download (497kB) | Preview

Abstract

Како резултат на развојот на конфекциското производство, и покрај тоа што во последните две до три децении е забележан виден напредокво технолошките процеси, значајно се зголемува количината на цврст текстилен отпад, што претставува загрижувачки проблем за денешната цивилизација. Сегашната состојба за постапување со цврстиот текстилен отпад може да се квалификува како нерегуларна и хаотична. Ваквата неповолна состојба се должи на непостоењето на систем за интегрирано управување со цврст текстилен отпад во oпштините. За да се надмине оваa неприфатлива состојба, во трудот е претставен современ пристап за ефикасно менаџирање и редуцирање на цврстиот текстилен отпад.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Environmental engineering
Engineering and Technology > Materials engineering
Divisions: Faculty of Technology
Depositing User: Silvana Zezova
Date Deposited: 30 Nov 2012 15:32
Last Modified: 05 Feb 2018 10:37
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2660

Actions (login required)

View Item View Item