Моноспитовско Блато: последното мочуриште во Македонија

Melovski, Ljupco and Ivanov, Gjorge and Angelova, Natalija and Velevski, Metodija and Hristovski, Slavco and Daov, Straso and Trajkova, Fidanka (2008) Моноспитовско Блато: последното мочуриште во Македонија. Documentation. Општина Босилово.

[thumbnail of Melovski et al (eds)_Monografija Monospitovsko Blato.pdf] Text
Melovski et al (eds)_Monografija Monospitovsko Blato.pdf - Published Version

Download (5MB)

Abstract

Моноспитовското Блато е најпространото водно станиште од блатно-мочуришен тип во Република Македонија. Тоа денеска претставува само мал остаток од некогашните пространи површини под вода, трска и влажни ливади богати со жив свет. Освен од флористички аспект, неговата биолошка разновидност е многу малку проучена, и се надеваме дека податоците дадени во оваа публикација ќе го побудат интересот за понатамошни проучувања. Заштитата на Моноспитовското Блато денеска претставува приоритет за чие исполнување е неопходно уште подлабоко познавање на состојбата со биолошката разновидност, активностите на локалното население и многубројните закани кои го загрозуваат неговиот опстанок.

Item Type: Monograph (Documentation)
Subjects: Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Fidanka Trajkova
Date Deposited: 01 Nov 2012 13:41
Last Modified: 24 Nov 2012 10:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/259

Actions (login required)

View Item View Item