Геохемиски карактеристики на термоминералните води на планината Кожув

Boev, Blazo and Lepitkova, Sonja (2003) Геохемиски карактеристики на термоминералните води на планината Кожув. Зборник на трудови - Второ советување на геотермална енергија во Република Македонија. pp. 61-64.

[thumbnail of Vtoro_sovetuvanje_za_geotermalna_energija2003Boev.pdf]
Preview
Text
Vtoro_sovetuvanje_za_geotermalna_energija2003Boev.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во овој труд се прикажани резултатите од геохемиските истражувања на термоминералните води на планината Коќув и тоа на локалитетите: Топли Дол, Кисела Вида и Топлекс. Добиените резултати од геохемски истражувања укажуваат дека станува збор за термоминерални води со температура од 21 до 28 степен целзиуосов кои по состав се нагласено карбонати. Геохемијската матрица на елементите покажува концентрација на елементите во дозволените граници со исклучок на арсенот кој во некои случаеви покажува и поголеми вредности од дозволените концентрации.

Item Type: Article
Subjects: Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Natural sciences > Other natural sciences
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Blazo Boev
Date Deposited: 29 Nov 2012 13:24
Last Modified: 11 Jun 2013 11:19
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/2462

Actions (login required)

View Item View Item