Правни претпоставки за развој на туризмот во Република Македонија

Majhosev, Darko (2018) Правни претпоставки за развој на туризмот во Република Македонија. In: Петта меѓународна научна конференција: Општествените промени во глобалниот свет, 6-7 Sept 2018, Stip, Macedonia.

[thumbnail of ПРАВНИ ПРЕТПОСТАВКИ ЗА РАЗВОЈ НА ТУРИЗМОТ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА.pdf]
Preview
Text
ПРАВНИ ПРЕТПОСТАВКИ ЗА РАЗВОЈ НА ТУРИЗМОТ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Туризмот како индустрија во светски рамки е во голема експанзија. Ова се должи на повеќе фактори (правни, институционални, економски, маркетинг, социјални, културни, политички, религиозни, меѓународни). Во овој труд ќе се фокусираме и обидеме да одговориме на основното истражувачко прашање: колку правните претпоставки во Македонија влијаат позитивно врз развојот на туризмот и угостителството? До одговорот на поставената истражувачка хипотеза ќе дојдеме преку анализата на правната рамка во Република Македонија. Во истражувањето поаѓаме од претпоставката дека врз развојот на туризмот во Република Македонија влијаат неколку внатрешни фактори, особено правната регулатива. Од анализата на правната регулатива ќе утврдиме дали и колку таа влијае врз развојот на туризмот, односно ќе се обидеме да ги пронајдеме слабите страни на законската регулатива кои се сопирачка за поинтензивен развој на туризмот.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Social and economic geography
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Cane Koteski
Date Deposited: 15 Sep 2020 07:18
Last Modified: 15 Sep 2020 07:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/24432

Actions (login required)

View Item View Item