Нелегалната миграција, Република Македонија и Европска унија: неколку опсервации за Договорот за реадмисија

Nikodinovska Krstevska, Ana (2020) Нелегалната миграција, Република Македонија и Европска унија: неколку опсервации за Договорот за реадмисија. In: VII Meѓународна конфернција “Општествените промени во глобалниот свет“, 03 Sept 2020, Правен факултет - Штип, вебинар.

[thumbnail of prezentacija Nikodinovska Krstevska_konferencija Stip 03.09.2020.pdf]
Preview
Text
prezentacija Nikodinovska Krstevska_konferencija Stip 03.09.2020.pdf

Download (411kB) | Preview

Abstract

Нелегалната миграција во Република Македонија но и во Европа, отсекогаш постоела како прашање коешто било предмет на регулирање во националните законодавства но и на ниво на Европската унија. Сепак, прашањето добива поголемо внимание особено со Европската мигрантска криза од 2015/2016 година која ја погоди Европската унија, а чијшто миграциски бран се реперкуираше и врз земјите долж Балканската рута. Тргнувајќи од тоа, предметот на овој истражувачки труд ќе биде насочен кон договорите за реадмисија кои Европската унија ги склучува со трети земји, а кои ѝ служат како алатка за враќање на нерегуланите мигранти во земјите на потекло или во транзитните земји. Конкретно, истражувањето ќе биде насочено кон Договорот за реадмисија помеѓу Европска унија и Република Македонија и ќе се истражи дали и во колкава мера договорот се имплементира од страна на Република Македонија, како во делот на реадмисија на национални државјани така во делот но и на државјани од трети земји на потекло. Откако ќе се утврди статусот на неговата имплементација и можните недостатоци, ќе се дадат одредени сугестии и претпоставки околу неговата имплементација.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Ana Nikodinovska Krstevska
Date Deposited: 09 Sep 2020 07:27
Last Modified: 09 Sep 2020 07:27
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/24421

Actions (login required)

View Item View Item