Клиничка фармација - учебник

Arsova-Sarafinovska, Zorica and Darkovska-Serafimovska, Marija and Balkanov, Trajan (2020) Клиничка фармација - учебник. University "Goce Delcev" Stip. ISBN 978-608-244-732-2

[thumbnail of Final_Klinicka_Farmacija_Ucebnik_p_1_10.pdf]
Preview
Text
Final_Klinicka_Farmacija_Ucebnik_p_1_10.pdf

Download (553kB) | Preview

Abstract

Учебникот „Клиничка фармација” е наменет првенствено на студентите на студиската програма – магистер по фармација, кои го слушаат предметот Клиничка фармација на Факултетот за медицински науки, на Универзитетот ,,Гоце Делчев” во Штип. Со помош на овој текст студентите ќе се запознаат со поимот и дефиницијата за клиничка фармација, главната цел и нивоата на дејствување на клиничките фармацевти, нивната улога и задачи во современиот интегриран здравствен систем. Оваа учебник ќе им овозможи на студентите да ги прошират своите знаења за интеракциите на лекови и механизмите на нивно настанување, да ги препознаваат лековите со висок потенцијал за појава на интеракции, како и групите пациенти со зголемен ризик за интеракции на лекови. Посебно внимание е посветено на несаканите реакции на лекови, нивната класификација на тип А и тип Б, најважните фактори на предиспозиција, механизмите за нивно настанување, утврдување и следење, како и со системот за известување за несакани реакции на лековите. Во текстот се утврдуваат и најважните поими од областа на клиничката фармакологија, а се воведува и поимот за клиничка фармакокинетика како примена на фармакокинетиката во широк опсег на клинички случаи. Посебно поглавје во ова учебно помагало е посветено на интерпретација на лабораториските резултати, неопходно за успешно функционирање на клиничките фармацевти. Исто така, во текстот се претставени и препораки за примена на лекови во специфични популациони групи (деца, стари, новороденчиња...). На крајот на учебникот се дадени и примери на случаи, со цел студентите да ја вежбаат примената на стекнатото теоретско знаење на реални случаи.

Item Type: Book
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Zorica Arsova Sarafinovska
Date Deposited: 13 Aug 2020 07:18
Last Modified: 13 Aug 2020 07:18
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/24225

Actions (login required)

View Item View Item