Различностите низ третманот на темата на болниот адолесцент во романот за млади „Јавачот на божилак“ од Горјан Петревски

Denkova, Jovanka (2020) Различностите низ третманот на темата на болниот адолесцент во романот за млади „Јавачот на божилак“ од Горјан Петревски. Современи дијалози, VIII (8). pp. 118-126. ISSN 1857-940Х

[thumbnail of Sovremeni dijalozi2020.pdf]
Preview
Text
Sovremeni dijalozi2020.pdf

Download (904kB) | Preview

Abstract

Во македонската книжевност за млади поретко може да се сретнат одредени теми кои го засегаат животот на младите адолесценти (дрога, алкохол, сексуaлност, наркоманија, итн). Во трудот се разгледува една таква тема, темата на болниот адолесцент, неговото прифаќање од/на околината, но и неговата борба да се избори со судбината. Оваа тема ќе се експлицира преку творештвото на еден од најпознатите и најтиражните македонски писатели за млади - Горјан Петревски, при што конкретно ќе се разгледува еден од неговите романи „Јавачот на божилак“.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Jovanka Denkova
Date Deposited: 22 Jun 2020 14:56
Last Modified: 22 Jun 2020 14:56
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/24136

Actions (login required)

View Item View Item