Национална стратегија за превенција на орални заболувања кај деца од 0-14 години на Република Македонија за периодот од 2008-2018 година

Carcev, Mile and Miloshevski, Branko and Spirkovski, Vlado and Getova, Biljana and Sarakinova, Olivera and Pavlevska, Meri and Nechakovska, Tina and Dzaferi, Ajsen and Aljilji, Shevalje and Sozovska, Elena and Petanoski, Hristo and Ambarkova, Vesna and Carceva-Salja, Sofija and Shutinovski, Zharko (2007) Национална стратегија за превенција на орални заболувања кај деца од 0-14 години на Република Македонија за периодот од 2008-2018 година. [Project]

[thumbnail of nacionlna_strategija-2008-2018.pdf]
Preview
Text
nacionlna_strategija-2008-2018.pdf

Download (594kB) | Preview

Abstract

Водејќи се од хуманите принципи и темелните вредности утврдени со Уставот на Република Македонија животот и здравјето на луѓето се највисока вредност во македонското општество. Од ова произлегува и можноста на сите граѓани на Република Македонија да им се обезбеди остварување на правото на здравје утврдено со закон. Владата на Република Македонија во своите програмски определби доследно применувајќи ги законите на Република Македонија, меѓународните стандарди и глобалната грижа за здравјето како светска цел зацртана со Уставот на СЗО (Светска Здравствена Организација), води систематска грижа за целосно здравје на населението во Република Македонија.
ВИЗИЈА: Едуцирана, високомотивирана популација со сочувано орално здравје

Item Type: Project
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Sandra Atanasova
Date Deposited: 01 Jun 2020 10:32
Last Modified: 01 Jun 2020 10:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/24072

Actions (login required)

View Item View Item