Национална стратегија за превенција на орални заболувања кај деца од 0-14 години на Република Македонија за периодот од 2018-2028 година

Carcev, Mile and Miloshevski, Branko and Getova, Biljana and Janevska, Sevdalina and Pavlevska, Meri and Carceva-Salja, Sofija (2018) Национална стратегија за превенција на орални заболувања кај деца од 0-14 години на Република Македонија за периодот од 2018-2028 година. [Project]

[thumbnail of Strategija_2018-2028.pdf]
Preview
Text
Strategija_2018-2028.pdf

Download (628kB) | Preview

Abstract

Водејќи се од хуманите принципи и темелните вредности утврдени со Уставот на Република Македонија животот и здравјето на луѓето се највисока вредност во македонското
општество. Од ова произлегува и можноста на сите граѓани на Република Македонија да им се обезбеди остварување на правото на здравје утврдено со закон. Владата на Република
Македонија во своите програмски определби доследно применувајќи ги законите на Република Македонија, меѓународните стандарди и глобалната грижа за здравјето како светска цел зацртана со Уставот на СЗО (Светска Здравствена Организација), води систематска грижа за целосно здравје на населението во Република Македонија.
ВИЗИЈА: Едуцирана, високомотивирана популација со сочувано орално здравје

Item Type: Project
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Sandra Atanasova
Date Deposited: 01 Jun 2020 10:32
Last Modified: 01 Jun 2020 10:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/24071

Actions (login required)

View Item View Item