Практикум по клиничка кариологија 2

Longurova, Natasa and Kovacevska, Ivona and Atanasova, Sandra and Toneva Stojmenova, Verica and Arsova, Natasa (2020) Практикум по клиничка кариологија 2. ISBN 978-608-244-717-9.

[thumbnail of Finalna verzija praktikum.pdf]
Preview
Text
Finalna verzija praktikum.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Практикумот по Клиничка кариологија - 2 е наменет за студентите од дентална медицина.
Претставува ракопис со чија помош студентите ќе ги сознаат основите на предметот Клиничка кариологија - 2, ќе биде нивен водич и ќе им ја олесни практичната работа на клиничките вежби по истиот предмет.
Во него се предвидени сите практични содржини со кои се соочуваат студентите при работа во стоматолошка ординација.
Овој практикум ги содржи описите за изработка на леени полнења, санацијата на депулирани и деструирани кавитети. Дадени се и третманите за хиперсензитивни заби, структурни и функционални оштетувања, како и запознавање со минималната инвазивна препарација и белењето на забите кои сè повеќе се застапени во секојдневната стоматолошка пракса.
Се надеваме дека овој практикум ќе биде надградување и надополнување на знаењето од Клиничка кариологија - 1, кој како една целина, ќе биде доволен стимул за студентите, па тие, чекор по чекор да ја совладаат терапијата на заболувањето на забите.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Natasa Longurova
Date Deposited: 29 May 2020 14:01
Last Modified: 04 Jul 2022 09:11
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/24069

Actions (login required)

View Item View Item