Фразеологизмите како важна алка во процесот на усвојување на странскиот јазик

Kuzmanovska, Dragana and Kirova, Snezana and Ivanova, Biljana (2019) Фразеологизмите како важна алка во процесот на усвојување на странскиот јазик. ФИЛКО. ISSN 978-608-244-698-1

[thumbnail of Filko 4.pdf]
Preview
Text
Filko 4.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Фразеологизмите се важна алка во процесот на изучување на еден странски јазик и тие дури и укажуваат на висок степен на познавање на странскиот јазик. Брук (Burke,1998:5) тврди дека „познавањето на фразеологизмите е од фундаментално значење за изучувачите на странски јазик кои треба да го усвојат странскиот јазик како и мајчиниот”. Бромли (Bromley,1984:272) се согласува со овој исказ и додава дека „токму фразеологизмите се тие кои предизвикуваат конфузија и тешкотии во процесот на изучување на странскиот јазик и затоа треба да заземат посебно место во наставата по странски јазик“. Трудот го посветуваме токму на оваа категорија зацврстени лексеми наречени фразеологизми и нивната улога во усвојување на еден странски јазик зошто сметаме дека оваа категорија лексеми е занемарена во наставата по странски јазик и поради ваквото занемарување се јавуваат тешкотиите во процесот на комуникацијата.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Biljana Petkovska
Date Deposited: 25 Feb 2020 11:05
Last Modified: 25 Feb 2020 11:05
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23870

Actions (login required)

View Item View Item