Застапеноста на интеркултуралните вредности во системот на современото образование и воспитание

Josimovska, Verica (2017) Застапеноста на интеркултуралните вредности во системот на современото образование и воспитание. In: Четврта научно-стручна конференција со меѓународен карактер „Современото воспитание и образование - состојби, предизвици и перспективи“, 18 May 2016, Stip, Macedonia.

[thumbnail of Programa  18 maj 2016.pdf]
Preview
Text
Programa 18 maj 2016.pdf

Download (197kB) | Preview
[thumbnail of trud-teks-zastapenosta ...pdf]
Preview
Text
trud-teks-zastapenosta ...pdf

Download (572kB) | Preview
[thumbnail of trud-teks-zastapenosta ...pdf]
Preview
Text
trud-teks-zastapenosta ...pdf

Download (572kB) | Preview

Abstract

Во мултикултурното опкружување, засновано на идеите за плурализам и интеркултурализам, важна улога има воспитно-образовниот процес. Младите се во средиштето на тој процес на кои е потребно да им се обезбедат доволно знаења, вештини и искуства со кои преку интеракција да бидат подготвени за самопочитување и почитување на другите и градење мостови спрема припадниците на разни култури.
Клучни зборови: воспитно-образовен процес, интеркултурализам, плурализам.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Other humanities
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 24 Feb 2020 12:58
Last Modified: 24 Feb 2020 12:58
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23859

Actions (login required)

View Item View Item