Континуирано унапредување на кариерниот развој на лидерот

Aleksovska, Monika (2020) Континуирано унапредување на кариерниот развој на лидерот. Masters thesis, Goce Delcev University Stip.

[thumbnail of Лекторирана магистерска - Моника Алексовска.pdf]
Preview
Text
Лекторирана магистерска - Моника Алексовска.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Креирањето на кариерата е императив за лидерите кое го остваруваат преку развивање на личните способности и унапредување на деловните вештини. Kариерниот развој на лидерот и неговото континуирано унапредување е значајна предиспозиција за современиот менаџер кој се труди да ги исполни стратегиските цели на претпријатието и да обезбеди конкурентска предност.
Подетално се елаборирани начините на унапредување на деловните вештини, како преносни вештини кои имаат сè поголема улога во современиот деловен свет. Во врска со лидерските вештини се и комуникативните способности и развивање на преговарачките способности, управување и рационално користење на времето, тимското работење, како посебна карактеристика на лидерите и начините на справување со конфликтните ситуации.
Во тој поглед во трудот ќе се направи теоретска елаборација на значењето на карактеристиките, способностите, вештините, улогите и однесувањето на лидерите за градење на нивниот кариерен развој, како и практичните сознанија за состојбите на кариерниот развој на лидерите во организациите, преку обработени резултати, прикажани табеларно, графички и пресметковно.

Клучни термини: развој, лидер, менаџер, вештини, тимско работење, кариера

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Technology
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 24 Feb 2020 08:34
Last Modified: 24 Feb 2020 08:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23843

Actions (login required)

View Item View Item