Проценка на предусловите за туристички активности во ретко населените рурални простори: компаративна студија меѓу Македонија и Србија

Petrevska, Biljana (2018) Проценка на предусловите за туристички активности во ретко населените рурални простори: компаративна студија меѓу Македонија и Србија. [Project]

[thumbnail of Godisen izvestaj-MANU-SANU_2018.pdf]
Preview
Text
Godisen izvestaj-MANU-SANU_2018.pdf

Download (472kB) | Preview

Abstract

Главна цел: Размена и споделување научни искуства за улогата која ја има туризмот во руралниот развој во Македонија и Србија.

Поединечни цели:
- Анализа на постојните социо-економски и географски проблеми на руралните простори на територијата на Македонија и Србија;
- Анализа на проблемите и можностите за пренасочување на агро-економските активности во туристички активности во руралните средини;
- Размена на искуства за просторното планирање на руралниот простор во функција на развој на туризмот;
- Размена на искуства за проблемите и можностите за ревитализација на објекти од руралната архитектура; и
- Дефинирање стратегиски правци и препораки за формирање атрактивен туристички производ на руралниот туризам.

Резултати и корисност на проектот: Краен резултат е сумирање на заклучоците од научните настани во форма на препораки и стратегиски правци за унапредување на руралните простори преку нивна туристичка валоризација. Заклучните наоди ќе им бидат од корист на многу релевантни институции (МАНУ, САНУ, туристички организации, асоцијации, сојузи, стопански комори и др.), но и на засегнатите општини и региони од Македонија и Србија.

Item Type: Project
Additional Information: Проектна активности се реализираат помеѓу Македонската Академија на Науките и Уметностите-МАНУ (преку истражувачки тим координиран од проф. д-р Билјана Петревска од Факултетот за туризам и бизнис логистика при Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип, Македонија) и Српската Академија на Науките и Уметностите-САНУ (преку истражувачки тим раководен од доц. д-р Александра Терзиќ од Географскиот институт „Јован Цвијиќ“ при САНУ-Белград, Србија)
Subjects: Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Tourism and Business Logistics
Depositing User: Biljana Petrevska
Date Deposited: 24 Feb 2020 08:31
Last Modified: 24 Feb 2020 08:31
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23839

Actions (login required)

View Item View Item