Супстантивираните придавки и прилошки определби во рускиот и во македонскиот јазик

Niami, Emil and Golakov, Kostadin (2019) Супстантивираните придавки и прилошки определби во рускиот и во македонскиот јазик. ФИЛКО - Зборник на трудови од Четвртата меѓународна научна конференција ФИЛКО - филологија, култура и образование, 23-25 маj 2019, Воронеж, Русија. ISSN 978-608-244-698-1

[thumbnail of 41.pdf]
Preview
Text
41.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Супстантивацијата претставува посебен процес на премин на зборовите од една морфолошка категорија во категоријата именки. Како резултат на ваквиот премин се добиваат зборови со граматички и семантички карактеристики на именки. Теоретски збор од која било морфолошка класа може да премине во именка, но најчесто оваа појава се забележува кај придавките и кај прилошките определби.
Целта на овој труд е да ги групира супстантивираните придавки и прилошки определби во македонскиот и во рускиот јазик според нивното семантичко поле, да ги категоризира според нивната стилска маркација и според употребата во соодветниот јазик, а исто така да изврши и споредба на оваа категорија зборови во двата јазика.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Kostadin Golakov
Date Deposited: 24 Feb 2020 08:25
Last Modified: 24 Feb 2020 08:25
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23829

Actions (login required)

View Item View Item