Когнитивно-бихејвиоралните психотерапии во третманот на пострауматското стресно растројство

Miloseva, Lence (2019) Когнитивно-бихејвиоралните психотерапии во третманот на пострауматското стресно растројство. In: Докторска школа, 17.12.2019, Факултет за медицински науки, Универзитет„Гоце Делчев“, Штип. (Unpublished)

[thumbnail of Apstrakt za doktorska rabotilnica Nevronauki.pdf]
Preview
Text
Apstrakt za doktorska rabotilnica Nevronauki.pdf

Download (93kB) | Preview

Abstract

Работилницата е од областа на когнитивните невронауки и когнитивно бихејвиоралните психотерапии, наменета за докторанди на Невронауки кои се заинтересирани за научни истражувања од овие области. Добредојдени се и докторанди од другите студиски програми на Факултетот за медицински науки.
Основната цел е запознавање со научни истражувања и методологија на истражување на психолошките трауми и промените кои настануваат во мозокот како резултат на делувањето на психотерапијата, па со право КБТ психотерапиите, независно дали се од првиот, вториот или најсовремените од третиот бран на КБТ терапии, веќе се вбројуваат не само во психолошки, туку и во биолошки терапии. Наодите ќе бидат поткрепени со презентирани емпириски докази.
Исто така, работилницата има и апликативен дел и учесниците ќе имаат можност да се запознаат и со студија на случај и да проследат како изгледа третманот на клиент со пострауматско стресно растројство со примена на Рационално-емотивна и когнитивно бихејвиорална терапија, како една од познатите когнитивно бихејвиорални психотерапии во светот.

Работилницата е поддржана од УГД научно истражувачкиот проект
„Рационално-емотивнa бихејвиорална терапија и природата и структурата на пострауматското стресно растројство“, раководител: проф. д-р Ленче Милошева

Item Type: Conference or Workshop Item (Other)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Lence Miloseva
Date Deposited: 10 Feb 2020 11:46
Last Modified: 10 Feb 2020 11:46
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23768

Actions (login required)

View Item View Item