Ортопедија на заби и вилици-скрипта

Carceva-Salja, Sofija and Atanasova, Sandra and Petrovski, Mihajlo (2019) Ортопедија на заби и вилици-скрипта. ISBN 978-608-244-653-0.

Full text not available from this repository.

Abstract

Оваа скрипта е наменета примарно за студентите на насоките по дентална медицина и на стручен забен техничар-протетичар, но истата може да се користи и од страна на
специјализантите и во стручните средни училишта.
Со нејзина помош ќе се запознаете со основите на нормалната оклузија, основните типови на малоклузија и со денталните аномалии. Во оваа скрипта посебен дел е одвоен и за ортодонтските дијагностички процедури и за кефалометријата. Во дел од оваа скрипта се опишани и анализата на моделите во ортодонцијата и интерцептиваната ортодонција. Опишани се анатомијата и функцијата на орофацојалната мускулатура, како и орофацијалните функции. На крајот од скиптата опишани се и етиолошките причини за ортодонтските аномалии и биолошките основи на ортодонтската терапија.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Sandra Atanasova
Date Deposited: 10 Feb 2020 09:41
Last Modified: 10 Feb 2020 09:41
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23743

Actions (login required)

View Item View Item