Можности за третман на третите молари

Kovacevska, Ivona (2019) Можности за третман на третите молари. In: МСД Здружение на специјалисти по болести на заби и ендодонтот - „Предизвик за секој стоматолог да се сочува природниот заб" , 20 Apr 2019, Skopje, Macedonia. (Submitted)

[thumbnail of СКОПЈЕ 20.04.2019.pdf]
Preview
Text
СКОПЈЕ 20.04.2019.pdf

Download (6MB) | Preview
[thumbnail of ImageMagick conversion from image to application/pdf]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
Flaer-endo 2019-1.jpg.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Грижата за оралното здравје, со цел унапредување на целокупното здравје во хуманата популација, претставува основна задача на докторите по дентална медицина. Тие се задолжени за реализација на стоматолошката дејност, преку одржувањето на функцијата, естетиката и зачувувањето на забите во оралната средина.
Како специфични заби сами по себе, третите молари претставуваат предизвик за третман, пред се поради топографијата, анатомијата и морфологијата како на коронарниот дел, така и на коренскиот и каналниот систем. На почетокот од 21 век, се уште терапискиот пристап за овие заби, независно во која вилица се сместени, претставува екстракцијата.
Различните тераписки концепти и протоколи во терапијата на третите молари, повеќе од конзервативен карактер, секако во рамките на можностите, ќе бидат дел од оваа презентација.
Респектирајќи ја примарната задача на секој стоматолог, некогаш, во колку постојат услови, треба да се направи напор и зачуваат овие заби, бидејќи неретко тие се единствената можност за рехабилитација во оралната средина кај пациентите.

Item Type: Conference or Workshop Item (Lecture)
Subjects: Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ivona Kovacevska
Date Deposited: 05 Feb 2020 11:03
Last Modified: 05 Feb 2020 11:03
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23693

Actions (login required)

View Item View Item