Медиумската содржина како образовен ресурс

Barbareev, Kiril and Markovic, Goranka and Atanasova, Nikolina (2019) Медиумската содржина како образовен ресурс. In: International Scientific Conference "Social Changes in the Global World", Sept 2019, Stip.

[thumbnail of МЕДИУМСКАТА СОДРЖИНА КАКО ОБРАЗОВЕН РЕСУРС.pdf]
Preview
Text
МЕДИУМСКАТА СОДРЖИНА КАКО ОБРАЗОВЕН РЕСУРС.pdf

Download (517kB) | Preview

Abstract

Овој труд се обидува да покаже како да се искористат квалитетните медиумски содржини во образованието. Поточно како медиумските содржини да се искористат како образовен ресурс. Во трудот детално се разработува поимот квалитетна медиумска содржина. Се потенцираат критериумите за квалитетна медиумска содржина како и се потенцира важноста на квалитетните едукативни содржини во наставата. Се дефинира поимот образовен ресурс, а ќе бидат прикажани и важни статистички податоци поврзани со темата. Во трудот детално ќе биде претставена низа тематски образовни филмови и медиумски содржини. Дел од нив се настанати на часовите од редовната настава во училиште, некои се резултат на воннаставни активности или се дел од студентска пракса. Базата образовни медиумски содржини е креирана од страна на авторите на овој труд, но во трудот ќе бидат прикажани и медиумски содржини од други автори или образовни медиумски продукции. Со отворањето на медиумски едукативен канал би се овозможил регистар на образовни медиумски содржини, каде што наставниците би имале прегледен увид во која тема која медиумска содржина би ја примениле. Овој вид образовен ресурс е од големо значење за реализација на квалитетна и современа настава.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: медиумски содржини, образование, образовен ресурс, современа настава
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Kiril Barbareev
Date Deposited: 03 Feb 2020 11:13
Last Modified: 03 Feb 2020 11:13
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23678

Actions (login required)

View Item View Item