Детерминанти на ликвидноста на комерцијалните банки во Република Северна Македонија

Georgieva Svrtinov, Vesna and Gorgieva-Trajkovska, Olivera and Koleva, Blagica and Paceskoski, Vlatko (2019) Детерминанти на ликвидноста на комерцијалните банки во Република Северна Македонија. Годишен зборник, Економски факултет, 18. ISSN 1857-7628

[thumbnail of trud 1 a.pdf]
Preview
Text
trud 1 a.pdf

Download (395kB) | Preview
[thumbnail of trud%201.pdf]
Preview
Text
trud%201.pdf

Download (760kB) | Preview

Abstract

Целта на оваа емпириска студија е да ги истражи и анализира детерминантите кои влијаат на ликвидноста на комерцијалните банки во Република Северна Македонија. За оваа цел зедовме примерок на 14 од вкупно 15 банки, кои го сочинуваат македонскиот банкарски сектор. Податоците се земени од ревидираните финансиски извештаи на комерцијалните банки, за периодот 2013-2018 година. За целите на истражувањето ги користиме следните банкарски специфични варијабли: профитабилноста на банките, вкупните кредити во однос на вкупните средства, вкупните депозити, валутниот ризик, ликвидносниот ризик и кредитниот ризик.
Резултатите од оваа студија се значајни за кредитните менаџери, за регулаторите, како и за научниците, во смисла на олеснување на комерцијалните банки да се справат со ликвидносните промени и да најдат рамнотежа помеѓу ликвидноста и профитабилноста на банките.

Клучни зборови: комерцијални банки, ликвидност, профитабилност, кредитен ризик, валутен ризик, ликвидносен ризик.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Vesna Georgieva Svrtinov
Date Deposited: 03 Feb 2020 10:58
Last Modified: 03 Feb 2020 10:58
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/23656

Actions (login required)

View Item View Item